Ενεργειακό Τζάκι

Το ενεργειακό τζάκι κλειστού τύπου είναι τον τελευταίο καιρό πολύ δημοφιλές χάρη στην υψηλή απόδοση και τη σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση ξύλου σε σχέση με τα παραδοσιακά χτιστά τζάκια ανοιχτού τύπου.

Κατασκευάζεται από μαντέμι (μονού τοιχώματος) ή χάλυβα (τριπλού τοιχώματος) ενώ το εσωτερικό του μπορεί να είναι φτιαγμένο από πυρότουβλο, χάλυβα ή μαντέμι. Διαθέτει κλειστή εστία χωρίς να παίρνει αέρα από το περιβάλλον και καίει ξύλο ή πέλλετ (καθαρό φυσικό ξύλο χωρίς χημικές προσμίξεις και υψηλή θερμογόνο ισχύ). Το μεγαλύτερο ποσοστό των καυσαερίων που απελευθερώνονται από την καύση καίγεται, γι’αυτό και είναι οικολογικό. Η εντυπωσιακή του απόδοση (70-90%) σε σχέση με το παραδοσιακό τζάκι (10-15%) οφείλεται στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της θερμότητας που παράγει. Συγκεκριμένα, η θερμότητα παραμένει στην εστία και δεν πηγαίνει στην ατμόσφαιρα μέσα από την καμινάδα, όπως συμβαίνει στο παραδοσιακό τζάκι.

 

Το αερόθερμο ενεργειακό τζάκι διοχετεύει άμεσα τον θερμό αέρα μέσα από αεραγωγούς στον αέρα του περιβάλλοντος χώρου ζεσταίνοντάς τον ομοιόμορφα ενώ το υδραυλικό ενεργειακό τζάκι ή τζάκι καλοριφέρ συνδέεται με το δίκτυο θέρμανσης (καλοριφέρ, ενδοδαπέδια θέρμανση) και ζεσταίνει το νερό που κυκλοφορεί σε αυτό. Ως αποτέλεσμα θερμαίνεται όχι μόνο ο χώρος που βρίσκεται το τζάκι αλλά και όλοι οι χώροι όπου υπάρχουν θερμαντικά σώματα. Ορισμένα τζάκια καλοριφέρ ζεσταίνουν και το boiler εξασφαλίζοντας και ζεστό νερό χρήσης.

 

Οι τιμές των ενεργειακών τζακιών ποικίλουν (η τιμή τους εξαρτάται από το υλικό, το ντιζάιν κ.α.) και είναι σαφώς υψηλότερες από αυτές των παραδοσιακών. Αποτελούν σίγουρα επιλογή προς εξέταση καθώς είναι πιο οικονομικά στη χρήση και περισσότερο αποτελεσματικά.

Αν κοιτάτε ήδη το παραδοσιακό σας τζάκι με μισό μάτι, μην απογοητεύεστε. Υπάρχει και η δυνατότητα άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό να αναλάβει τη μετατροπή του απλού τζακιού σε ενεργειακό.