Τα είδη των τζακιών

Τα τζάκια, μπορεί κανείς να τα διακρίνει σε χειροποίητα ή προκατασκευασμένα, ανάλογα με το αν χτίζονται απευθείας στο χώρο, ή αν έχουν κατασκευαστεί σε εργοστάσιο ή βιοτεχνία.

 

Πέρα όμως από αυτή την πρώτη διαφοροποίηση η πολύ ουσιαστική διαφορά μεταξύ των τζακιών προκύπτει από την καύσιμη ύλη που αυτά δέχονται. Έτσι λοιπόν μπορούμε να τα διαχωρίσουμε σε τζάκια που δέχονται ξύλο, σε αυτά που δέχονται pellet, σε άλλα που δέχονται και ξύλο και pellet, σε αυτά που καίνε βιοαιθανόλη ή αιθυλική αλκοόλη, σε τζάκια που λειτουργούν με αέριο, ή ηλεκτρικό ρεύμα.

 

Με κριτήριο το στυλ, υπάρχουν τζάκια παραδοσιακά, μοντέρνα, βικτοριανά, ξύλινα, πέτρινα, ανοιχτού ή κλειστού τύπου, κεντρικά, ελεύθερης τοποθέτησης κ.α. Επαγγελματίες του χώρου τα διαφοροποιούν και με βάση τη χρήση: εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου, μαγειρέματος ή θέρμανσης, καθιστικού ή κρεβατοκάμαρας.

 

Όπως καταλαβαίνετε, όταν μιλάμε για τζάκια, τα είδη που μπορούμε να αναφέρουμε συνδυάζοντας τα παραπάνω είναι ιδιαίτερα πολλά, προσφέροντας λύσεις σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργικών και αισθητικών απαιτήσεων.