Συμβουλές για το τζάκι

Τζάκι ενεργειακό ή παραδοσιακό; Με ξύλα ή με pellet; Εντοιχισμένο ή ελεύθερης τοποθέτησης; Αυτά και άλλα ερωτήματα ενδέχεται να τριβελίζουν το μυαλό σας  από την ποικιλία των τζακιών που προσφέρει η αγορά. Για να βοηθήσουμε, καταγράψαμε μερικές συμβουλές που ενδεχομένως να σας φανούν χρήσιμες πριν πάρετε τη μεγάλη απόφαση:

1. Πιάστε μολύβι και χαρτί! Προσδιορίστε τις ανάγκες σας, δηλαδή το χώρο που θέλετε να ζεστάνετε (πλάτος, μήκος αλλά και ύψος), την επιθυμητή χρήση, το στυλ που σας ταιριάζει και συμπεριλάβετε στον προϋπολογισμό σας πέρα από το κόστος κτήσης, το κόστος χρήσης (καύσιμη ύλη) καθώς και το κόστος συντήρησης.
2. Μην παίζετε με τη φωτιά! Επιλέξτε ασφαλή προϊόντα, ελεγμένα που ακολουθούν διεθνείς προδιαγραφές ασφάλειας και λειτουργίας. Πιστοποιητικά συμμόρφωσης σύμφωνα με πρότυπα ευρωπαϊκά (CE), γερμανικά (DIN), εγκρίσεις ως προς τη φιλικότητα στο περιβάλλον από αξιόπιστους οργανισμούς αποτελούν καλές ενδείξεις ασφάλειας.
3. Απευθυνθείτε σε έμπειρους ειδικούς ζητώντας πληροφορίες για την απόδοση των προϊόντων, την κατανάλωση καιτο κόστος της καύσιμης ύλης, την εκπομπή ρύπων και ό,τι άλλο σχετικό σας ενδιαφέρει.
4. Διαλέξτε τζάκι …από τζάκι! Σίγουρα ένα τζάκι με καλό όνομα σκοράρει υψηλότερα στον κατάλογο με τις υποψήφιες επιλογές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οτιδήποτε επώνυμο είναι υποχρεωτικά καλό. Για αυτό πάρτε τη «βοήθεια του κοινού», ρωτώντας φίλους και γνωστούς που έχουν ήδη τζάκι, σερφάρετε στο διαδίκτυο, αναζητήστε σχόλια, γνώμες, προβληματισμούς…
5. Προσαρμόστε την επιλογή σας στον τρόπο ζωής σας. Εάν είστε πολυάσχολος, ίσως ένα τζάκι χωρίς καμινάδα και τη «βαβούρα» αυτής (στάχτες, καθαρισμός, προμήθεια καυσίμων) να σας ταιριάζει περισσότερο.
6. Πάρτε ιδέες για τη διακόσμηση του τζακιού σας από το διαδίκτυο, από διακοσμητές, περιοδικά… Τεχνοτροπίες, γυψοσανίδες, διακοσμητικά αντικείμενα αλλά και ένας πίνακας αρκούν για να μεταμορφώσουν το χώρο σας!